Zwemmen of verzuipen

Alle honden kunnen zwemmen. Die waarheid staat als een huis. Maar niet alle honden vinden het leuk! Want sommige honden moeten het leren om zwemmen leuk te vinden.
Soms zie je wel eens een hond in een vijver of een ven zwemmen. Mensen staan aan de kant te kijken en te genieten hoe leuk dat toch is. Als je naar de hond kijkt, zie je dat hij manmoedig met zijn voorpoten op het water spettert om vooruit te komen. Wat de eigenaar niet weet, is dat wanneer de hond met zijn voorpoten zo op het water spettert, hij met zijn achterste schuin naar beneden in het water valt. Met zijn voorpoten probeert hij dan uit alle macht boven water te blijven. De hond is eigenlijk bezig met voorkomen dat hij verdrinkt. Hij dreigt achterwaarts, als een duikboot naar de bodem te zakken. Duidelijk zal zijn dat dit voor de hond een panieksituatie is.

Tot aan de borstkas
Rondspetteren in het water kan elke hond wel. Om goed te leren zwemmen heeft hij echter hulp nodig. Als een puppy niet voor ongeveer de vierde maand heeft leren zwemmen, zal hij op latere leeftijd waarschijnlijk niet meer vrijwillig het water in duiken. Honden die het niet geleerd hebben, vertonen karakteristiek gedrag. Ze lopen zover het water in, totdat het water aan de borstkas komt. Dieper gaan ze er niet in! Het is voor de hond een beangstigende situatie; hij zakt immers steeds verder in de ondergrond weg. Geen denken aan dat hij doorloopt! Zo’n hond zal nooit met een aanloop het water inspringen. En zwemmen zal hij al helemaal niet.

Puppyzwemles
Veel eigenaren van puppy’s vergeten te oefenen om te zwemmen met hun puppy. Toch soort dit gewoon bij de socialisatie. Misschien is het water te koud of kreeg je de puppy tijdens de winterperiode. In de warmere maanden kun je je puppy helpen om zwemmen leuk te vinden. Hup, je schoenen en sokken uit, je broekspijpen opgerold, daar ga je dan! Je puppy draag je horizontaal op beide handen als je het water instapt. Langzaam laat je dan je puppy in het water zakken en ondersteunt hem met je handen. Heel geleidelijk laat je je handen dan onder hem uitzakken. Gevolg is dat je hond horizontaal in het water drijft. Als vanzelf probeert de in het water drijvende puppy te “lopen”, als natuurlijke reflex. Dat heet zwemmen! Als je dat enkele keren oefent, leert hij al gauw enthousiast achter een stok aan het water in te gaan. Zo leert je hond goed zwemmen in plaats van paniekerig met zijn voorpoten op het water te spetteren.