Ze zeggen allemaal iets anders!

Een kind opvoeden is soms een hele klus. Dat kunnen we in extreme vorm zien in het TV- programma “Schatjes”. Hoe moet het dan? Welke regels hanteer je? En wat is het gevolg van wat je wel of niet doet? Moeilijk hoor!

Verwarring
Een andere diersoort opvoeden is misschien wel nog moeilijker! Vele vragen dienen zich aan vanaf de eerste dag dat de pup in huis is. Lastig is dat er nogal wat antwoorden in omloop zijn die met elkaar wedijveren om de ‘waarheid’.
Elke honden‘kenner’ heeft een eigen mening of visie. Een buurman of familielid heeft misschien ook een goedbedoeld advies. Hoewel dat misschien tegengesteld aan dat wat wéér een ander zei. Heel verwarrend. Zelfs boeken blijken elkaar tegen te spreken. Wie moet je nu geloven en wie heeft het juiste antwoord op jouw vragen?

Volkswijsheden
Van oudsher is de wereld van hondentraining een hobbywereld. Daar is niets mis mee en velen beleven daar veel plezier aan. Het is echter een achtergrond waar liefde en volkswijsheden sterker vertegenwoordigd zijn dan vakkennis en inzicht over gedrag. Vele goedbedoelde adviezen zijn gericht op gehoorzaamheidstraining, hoewel de vragen eigenlijk over opvoeding gaan!

Inzicht in relaties
Honden functioneren in toenemende mate als heus gezinslid. Dat vraagt meer kennis en inzicht dan vroeger. Twee verschillende diersoorten laten samenleven in één groep (het gezin) vraagt nu eenmaal om inzicht in gedrag en relaties. Naast geven van liefde, zorg en aandacht, is het presenteren van begrijpelijke omgangsregels van groot belang. Net als het respectvol, maar duidelijk, stellen van grenzen aan het sociale functioneren.

Ik zal ik vanaf deze plek de lezer van mijn rubriek op een heldere wijze blijven informeren. Op een manier die jij en je hond begrijpen.

Godfried Dols
de Hondentolk®