Wat en hoe kan ik mijn puppy het beste voeren?

Liefde gaat door de maag! Juist daarom geven veel hondeneigenaren regelmatig lekkere dingen aan hun hond. Van boterhammen met leverworst, kauwbotten, hondenkoekjes, mergpijpjes, etensresten van het avondeten tot vers vlees en speciale preparaten.

Van al die dingen ‘lust een hond geen brood’. Een hond is een prooieter, wat inhoudt dat hij alles eet wat hij in de natuur aan eetbaars vind. Dat is overigens allemaal van dierlijke oorsprong; hij vangt een konijntje, hij vindt een kadaver of een dooie vis. Nooit zou hij in een natuurlijke omgeving een boterham met leverworst tegenkomen. Het wil overigens niet zeggen dat alles wat de hond eet ook goed voor hem is!!

De darm van de hond is daarom ingesteld op het verteren van eenduidig voedsel van dierlijke oorsprong. Variatie in de voeding -menseigen- is aan de darm van de hond niet besteed. Deze raakt er door van slag omdat de enzymhuishouding niet op variatie ingesteld is. Door het geven van variatie zal de verteringsgraad van de voeding in de darm op een lager pitje komen te staan dan wat wenselijk is. Gevolg daarvan is dat de hond zijn voedsel niet volledig verteerd. Als gevolg daarvan produceert de hond grote hoeveelheden ontlasting en krijgt tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.

Advies
Voer uw hond daarom zo eenduidig mogelijk, hetgeen betekend dat hij alleen één soort voer krijg. Nooit iets anders. U kunt uw hond iets extra’s geven door hem een paar brokjes van zijn dagelijkse voer te geven. Anders dan mensen maakt het de hond niet uit elke dag dezelfde brokken te eten. Het maakt de hond niet uit WAT hij krijgt, maar DAT hij iets krijgt. Als beste voer adviseert de hondentolk ® het merk “Hill’s Nature’s best”.

Godfried Dols