Mijn puppy pubert en ik weet me geen raad …

Je hebt net een puppy gekocht, of uhh, ik zeg liever ‘geadopteerd’, dat vind ik net wat beter klinken. Het hondje is nog maar 8 of 9 weken en iedereen vind het een schátje. En dat is het natuurlijk ook! De eerste paar maanden zijn een feestje, het is ge-nie-ten van die kleine pluizenbol. Op de Puppycursus ontmoeten jullie andere vrolijke puppy’s. ‘Niets moet, alles mag’, lekker ontspannen samen kennismaken en antwoorden verzamelen op de vele vragen die je hebt. Stapje voor stapje leert je puppy nieuwe dingen. En opeens zie je dat de melktandjes aan t wisselen zijn.

De puberteit heeft zijn intrede gedaan! Toen ik mijn hondenschool pas had opgericht -alweer 25 jaar geleden- was de algemene gedachte dat puberteit bij honden tot ongeveer 6 maanden duurde en vooral betrekking had op de seksuele ontwikkeling: reutjes gingen hun poot optillen bij het plassen en teefjes werden voor t eerst loops. Inmiddels is dat beeld sterk veranderd.

Vanaf 16 weken veranderd het gedrag. Puberteit! 

Je puber-puppy heeft opeens veel minder aandacht voor jou als je buiten bent, lijkt oefeningen te vergeten, kan zich niet concentreren, heeft maar heel eventjes aandacht.. zelfs voor een brokje, zijn neus zit voortdurend aan de grond, trekt aan de lijn, doet niet wat je wil enz. Het gedrag van je lieve schatje is nadrukkelijk aan het veranderen en het duurt niet lang of je zit vol met vragen. Hoe moet je handelen? Hoe krijg je aandacht? Hoe lang duurt de pubertijd? Auw hij bijt! je krijgt geen aandacht meer bij het oefenen. Ja, wél als hij op je schoot mag knuffelen …

Liefde alleen is vanaf nu niet meer voldoende.

Vanaf de puberteit begint een mentale ontwikkeling die ongeveer twee jaar duurt. Die is nodig om volwassen te worden. In die tijd moet hij de wereld ontdekken, alles uitproberen en onderzoeken. Elke kans aangrijpen om iets nieuws te ontdekken. Er is een enorme ontdekkingsdrang en je hondje gaat dingen doen die eerder nooit gebeurden: gaten graven in de tuin, blaffen, niet meer komen als hij los is, binnen plassen, de tuinslang kapot bijten, eten van de tafel pikken en nog veel meer. Van een brave puppy veranderd het gedrag van je hond naar baldadig.

Nu hij de deurstijl heeft afgeknaagd is de maat VOL!

De beste manier om je hond en jezelf goed door deze periode heen te loodsen is zorgen dat je puppy geen kans krijgt dingen te ontdekken die je onwenselijk vindt. Tijdelijke beperking van de vrijheid die je je puppy geeft is daarom noodzakelijk. Maar ook zullen er af en toe grenzen gesteld moeten worden. Niet leuk, maar noodzakelijk. Daarnaast zijn praktische adviezen voor het dagelijks leven en bij de gehoorzaamheidstraining welkom. Opvoeden kan een grote klus zijn. Of het nu om een kind of een puppy gaat, je zult in de rol van ouderschap moeten kruipen en je hondje helpen de wereld op een verantwoorde manier te ontdekken. Er is geen ontkomen aan. Dat proces vraagt om veel liefde, regels en het stellen van grenzen. Bij het leren Ouder-van-je-puppy te worden kun je vast wel hulp gebruiken. De pubercursus van Hondenschool Limburg is speciaal met dat doel opgezet.

Godfried Dols
Gedragstherapeut
Energetisch therapeut