Hoe lang mag ik met mijn puppy wandelen?

Dat is een vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Feit is dat puppy’s of jonge honden vaak veel langer kunnen en willen lopen dan goed voor hen is. Feit is ook dat eigenaren hun hondje graag de gelegenheid daartoe geven; het is immers erg leuk om de puppy te zien spelen en dartelen. Het is echter goed u te realiseren dat een puppy zich motorisch sneller ontwikkeld dan een mensenbaby van vergelijkbare leeftijd. Zijn lichaampje is echter absoluut niet bestand tegen langdurende of grote fysieke belasting! De gewrichten -bij de heup zijn dat de kop en kom- zijn nog zacht en kunnen makkelijk beschadigd worden door te heftige of te langdurende activiteit. Daarnaast kunnen ook de pezen, spieren en gewrichtskapsels te zwaar belast en opgerekt worden. Die al te grote belasting kan heel goed tot blijvende schade leiden.

Het beste is om korte wandelingetjes te maken en de hond aangelijnd te houden. 15 Minuten per wandeling voor een hondje van ongeveer 12 weken is al meer dan genoeg. U kunt beter een paar korte wandelingen per dag maken, dan elke dag een lange. Af en toe een wandeling tussendoor die wat langer is kan vast geen kwaad, maar u moet zeker niet overdrijven. Laat u het hondje onaangelijnd rennen, dan wordt de belasting al snel teveel. Ook is het dan zo dat de puppy gedrag aanleert welke u liever niet ziet ontstaan. U kunt immers niet ingrijpen! Wel kunt u uw puppy met een ander hondje van ongeveer dezelfde ontwikkelingsfase en dezelfde grootte, met elkaar laten spelen. Zorg er dan wel voor dat het speelveldje niet al te groot is. Het is overigens erg belastend voor het gestel van de hond om hem achter weggegooide voorwerpen aan te laten rennen. Leuk, dat wel, maar de belasting bij wegrennen en de plotselinge draai van 180 graden die hij maakt als hij de stok voorbij rent, zijn te groot.

De duur van de wandelingen kunt u met het toenemen van de leeftijd geleidelijk ook lager laten duren. Niet door steeds de tijdsduur te verlengen, maar door af en toe een wandeling er tussen door te doen die langer is dan de andere. Geleidelijk went de hond aan de langere wandelingen en kunt u die vaker houden.

Veel succes! Godfried Dols