Onvoorstelbaar talent!

Ja dat is het! Honden stellen ons met hun reukvermogen voor een raadsel! Een getrainde hond kan het duikpak van een duiker tot op 25 meter diepte in zeewater herkennen. In het voorbijvaren in een speedboot! Of door het asfalt heen ruiken of er haarscheurtjes in de gasleiding zitten die meters onder de grond ligt.

Wat te denken van het feit dat honden in staat zijn verstoorde celgroei die tot huidkanker kan leiden kan herkennen door simpelweg aan je huid te ruiken. En dat hoewel de patiënt nog geen klachten heeft en de arts niets van dat alles kan herkennen. Zo kun kan de hondenneus behulpzaam zijn  bij het vroegtijdig signaleren van ziektes, nog voordat deze zich geopenbaard heeft.  Wat een spectaculaire opties biedt dat!

Het zijn maar enkele voorbeelden van het reukvermogen van honden. Ook van jouw hond! Testen hebben uitgewezen dat een hond tot een miljoen maal beter dan een mens kan ruiken. Of dat waar is weet ik niet, maar al zou het ‘slechts’ een duizendste daarvan zijn, dan nog is het n voorstelbaar! 
Ik stel me voor hoe de geur van Boerenkoolstamppot in mijn neus en hersenen zou ontploffen. Net zo onvoorstelbaar.
In het neusslijmvlies van een hond zitten miljoenen geur-receptoren verpakt. Zeg maar geur-herkennende-cellen. Hoe groter het neusslijmvlies, hoe meer geur-receptoren er in passen. Als je het neusslijmvlies van een hond zou kunnen uitvouwen, dan zou het net zo groot zijn als zijn hele lichaamsoppervlak. In vergelijking daarmee; het neusslijmvlies van een mens past uitgevouwen net op je handpalm. Je kunt begrijpen dat zo’n groot neusslijmvlies niet zomaar in de hondenneus past. Als je in de neus zou kunnen kijken dan zou je zien dat het neusslijmvlies in een golvend patroon ‘opgevouwen’ zit, zonder dat de vouwen elkaar raken. Zo past het enorme neusslijmvlies met een oppervlakte van zijn hele lichaam in die lange hondenneus. De lucht die de hond opsnuift legt zo een super lange weg af. Daardoor komen de geurmoleculen met heel veel geurcellen in aanraking. Dat is wel de belangrijkste reden dat honden zo goed kunnen ruiken in vergelijk met mensen. 

Nu is de ene hondenneus de andere niet. De neus van een Franse bulldog is zo kort dat het  neusslijmvlies geen plek meer heeft en op elkaar gevouwen zit. De lucht legt dan een veel kortere weg af en de meeste geurreceptoren komen niet in contact met de geurmoleculen. Een lange neus is dus de beste ‘shape’. Maar aandacht en interesse speelt ook een grote rol. Er zijn honden die zich vooral met hun ogen oriënteren  Bijvoorbeeld Windhonden. Die jagen ‘op het oog’ op hazen. Die gebruiken hun neus nauwelijks, maar goed, Windhonden zijn dan ook adelijke types met hun ‘neus in de lucht’ in plaats van een de grond.  Zo kan een onervaren hond die met zijn neus een brokje op het gras zoek (het ligt er zeker!) het secondenlang niet vinden hoewel het voor zijn neus ligt! Hij blijft met zijn neus zoeken hoewel hij het brokje met zijn ogen zou kunnen zien liggen. Zo heeft de ene hond talent voor oppikken van geuren, en de ander voor het met een spectaculaire sprong uit de lucht vangen van een frisbee.

Hoe geweldig zou het zijn als je het talent van jouw eigen hond kunt gaan stimuleren en ontwikkelen! Wat zou je je hond daarmee een groot plezier doen. Door te laten zien en merken dat je zijn of haar behoeftes begrijpt en talent hebt herkend! En door te trainen versterk je de band en het onderlinge vertrouwen in elkaar. Ik zeg DOEN! Een hond is immers niet alleen een knuffeldier!

Godfried Dols ©
Gedragstherapeut
Energetisch therapeut