Een hond is geen vis!

water drinken hondToen ik met mijn opleiding als hondentrainer begon was er veel minder kennis beschikbaar dan nu het geval is. Er was maar 1 professionele opleiding die nog in de kinderschoenen stond. Scholen om het vak te leren waren er niet. Kennis haalde je vooral uit boeken. Ja uit boeken! Ik las me t apezuur. Internet moest nog bedacht worden, er waren geen mobiele telefoons en surfen deed je alleen in de branding.
Kennis zoog ik op als een gulzige spons. Maar wat was het verwarrend! Iedereen zei iets anders over honden. Net als bijvoorbeeld over voetballen. Iedereen wist hoe het spel gespeeld moest worden, maar iedereen zei iets anders. Wetenschappelijke kennis (‘…honden hebben geen emoties…’) strookte totaal niet met leken-kennis (‘…ik weet zéker dat hij voelt als ik verdrietig ben…’). Lastig en verwarrend als je een vak wil leren. Om gek van te worden.

Een van de oplossingen die ik bedacht was zoveel mogelijk boeken lezen, Nederlands-, Engels en Duitstalig. Ik verslond alles. En waar ik eigenaardigheden ontdekte in kennis of tegenspraak, daar maakte in uitreksels over en vergeleek de ene uitleg met de andere.

Zo leerde ik dat er een heleboel zin en onzin over honden werd geschreven. Een onzinverhaal was dat honden altijd water moeten hebben. En dat nam ik in het begin voor waar aan. Later begreep ik dat een hond water nodig heef als zijn lichaam daarom vraagt. Na het eten van brokken. Vissen hebben altijd water nodig, want die eten weer geen brokken. Een hond is geen vis!

Ook mocht je ook een hond geen trappen laten lopen, want daar zouden zijn heupen kapot van gaan. Nu zijn trappen een fact of life, dus het advies was dat je je hond een jaar lang de trap op en af moest dragen. Tegen de tijd dat de hond volwassen was (je zult maar een Berner Sennen hebben) waren je eigen heupen naar de mallemoer en kon je naar dr. Orthopeed. Mogen honden dan echt geen trappen lopen? Maar natuurlijk wel! Maar er is nog al een verschil of je je hond rustig aan trap op en af leert lopen in plaats van dat je hem tig keer per dag van gekkigheid op en neer laat stormen.

 

Godfried DolS
de Hondentolk ©