CLICKERTRAINING

Wat, Waarom & Hoe

Wat is Clickertraining? 

Clickertraining is oorspronkelijk in de 30-tiger jaren van de vorige eeuw ontwikkeld voor het trainen van dolfijnen. Daarbij wordt een wedstrijdfluit gebruik om de dolfijn -op afstand- op een positieve manier te trainen. Bij honden wordt niet met een fluit gewerkt, maar met een clicker; dat is een plastic ‘doosje’ met een metalen plaatje erin. Het geeft een klik-geluidje als je erop drukt. Eenvoudiger kan niet!

In 1995 ontmoette Godfried Dols de Engelse gedragsdeskundige en schrijver John Fisher (†) en maakte kennis met clickertraining. Kort daarna introduceerde hij als eerste in Zuid Nederland clickertraining voor groepscursussen. 

Inmiddels is het de meest succesvolle trainingsmethode voor honden en andere dieren! De methode wordt in vrijwel alle grote dierentuinen over de gehele wereld gebruikt om dieren gedrag aan te leren. Clickertraining is makkelijk, diervriendelijk en wordt gebruikt om gedrag -oefeningen- aan te leren. Je kunt er geen gedrag mee afleren.

Waarom Clickertraining?

Eenvoudig! Omdat het de meest succesvolle trainingsmethode voor honden wereldwijd is!
De methode is super eenvoudig te begrijpen en toe te passen. Honden vinden clickertraining GE-WEL-DIG! Ze leren sneller, makkelijker en zijn super gefocust op de oefening. En ook de baasjes vinden clickertraining super leuk!
Een groot voordeel is ook dat je honden snel complexe oefeningen kunt aanleren. Iets wat met het trainen met voer niet lukt. Een van de belangrijkste voordelen is dat je het denkwerk van de hond ‘aan’ zet. De hond gaat met zijn hersens veel bewuster begrijpen wat je van hem wil (en wat succes oplevert).

Hoe doe je Clickertraining?

Als je hond niet bekend is met de clickermethode zegt het klik-geluidje je hond natuurlijk niets. In een éénmalige sessie van ongeveer een minuut helpt jouw docent je om de clicker interessant te maken voor je puppy of volwassen hond. Direct daarna kun je de clicker gaan toepassen door bijvoorbeeld de ZIT-oefening aan te gaan leren.

Trainen met de clicker – zet de hersentjes aan ‘t werk!
Wanneer je de ZIT oefening wil aanleren click je precies op het moment wanneer de billen van je puppy de grond raken. Dan heeft hij de oefening ZIT perfect uitgevoerd. De click markeert dat ‘moment van succes’ exact. Pas enkele tellen later (!) komt een brokje als beloning.

Doel van baasje: de ZIT-oefening aanleren.
Doel van puppy: Bewust kiezen om te gaan zitten en zodoende een click = succes te score.
Baasje en puppy hebben hetzelfde leerdoel! 

Doordat het click-geluidje steeds precies op het juiste moment komt realiseert je puppy zich al snel dat het te maken heeft met de oefening die zijn lichaampje deed; de hersentjes zijn aan ‘t werk! Al snel gaat je puppy proberen of hij een click kan krijgen door willekeurig te gaan zitten. Jij let natuurlijk op en gééft die click ook op het juiste moment. Je zegt echter niets! Je puppy denkt dan dat hij controle heeft over het click-geluidje! Dat is enorm stimulerend. Al snel gaat hij steeds vaker zitten om zodoende een ‘click = succes’ te krijgen.

Een vijftal tellen ná de click geef je de puppy pas een brokje. Nooit gelijktijdig! Doordat er enkele tellen tijd zit tussen het click-geluidje en het krijgen van het brokje gaat je puppy de click herkennen als het successignaal en het brokje als beloning ‘achteraf’.

Hoe het niet moet

Wanneer je ouderwets met voertjes traint …
Een eenvoudige oefening aanleren met voertjes kan best. Bijvoorbeeld een ZIT-oefening. Het grote nadeel bij deze aanpak is dat de hond wel leert zitten, maar dat zijn hersens er niet bewust bij betrokken raken! Zodra de puppy het beloningsvoertje ziet, hapt hij er instinctief naar en slikt het af.

Doel van baasje: Je puppy leren zitten.
Doel van puppy: Zo snel mogelijk het brokje pakken en nergens over nadenken.
OEPS … beide hebben een ANDER leerdoel! 

De puppy pakt het brokje zónder dat zijn hersens ‘begrepen hebben’ dat het brokje een gevolg is van dat hij is gaan zitten. Daar heeft hij namelijk geen seconde over nagedacht! Je zou kunnen zeggen dat zijn lijfje heeft leren zitten, maar dat zijn hersens zich er niet van bewust zijn. Zo blijken het baasje en de puppy beide een ander leerdoel in dezelfde oefening te hebben! Niet handig en ook niet slim.

Clicker-Tips & Weetjes

  • Gebruik je clicker bij elke oefening!
  • Je kunt meerdere clickers gebruiken. Handig als iedereen er een heeft in broekzak en jas! Je hond raakt niet in de war door verschillen in geluid.
  • Je kunt de clicker niet vervangen door er een woordje voor in de plaats voor te gebruiken! (Ook al zijn er trainers die dat zeggen).
  • Een clicker gebruik je om een oefening aan te leren. Tijdens dat proces wordt er het commando aan toegevoegd. Na verloop van tijd heb je de clicker bij die oefening niet meer nodig.
  • Ga niet zonder deskundige begeleiding met de clicker aan de slag. De ervaring leert dat je al snel niet-meer-verder-weet.
  • Maak met je telefoon video’s van je training. Zo kun je stap voor stap je vorderingen zien, of je docent om advies vragen als iets niet goed lukt.

Het team van Hondenschool Limburg wens je super veel leerplezier met je hond!

Godfried Dols | Senior trainer
Prisca Rouwet | Trainer i.o.