Baasjes met een te groot hart …

Ow ow ooowwww wat bén je verliefd op je puppy! Kijk dat snoetje eens, en die óógjes die je vragend aankijken. En dan die grote voeten waar je hondje nog ‘in moet groeien’. Je vind echt alles aan je puppy leuk, het speelse springen, het mini-blafje dat er per ongeluk uit kwam. En als je schatje slaapt smelt je helemaal weg bij zo’n onschuldig propje hond in het mandje! Ik weet hoe dat is, ik ken het ook! Het is zoooo verleidelijk álles lief te vinden, ook al is het soms een boefje. Op zoveel schattigs kun je toch niet boos worden?  Toch voel je al aan dat het zo onschuldig niet kan blijven …

Je hart doet al pijn bij de gedachte dat je je schatje misschien moet straffen

Maar mens! Wat is het moeilijk om ‘nee’ tegen je hondje te zeggen. Je hart is daarvoor eigenlijk veel te groot. Naarmate je puppy langer bij jou woont verandert het gedrag. Dat is je al lang opgevallen. Je puppy krijgt steeds meer een eigen willetje, en dat is geweldig leuk om te zien gebeuren! Zijn of haar karaktertje ontwikkelt zich en je voelt aan dat je puppy langzaam aan veranderd in een heuse hond.  En met die verandering naar volwassenheid verandert ook zijn interesse. Eerst was jij de allerbelangrijkste in het leven en week je puppy nauwelijks van je zijde. Geleidelijk aan heeft hij steeds meer aandacht voor zijn omgeving. En zo moet het ook! Je bijna-geen-puppy-meer moét het leven ontdekken. Het is een onstuitbare drang! Alles onderzoeken, besnuffelen, er op springen, er omheen draaien, er aan ruiken, er in bijten, hyperdepiep gedrag, elke dag een rondrace-uurtje en dan … als een blok in slaap vallen.  

Ontdekken van het leven is een onstuitbare drang

Want ontdekken gaat bij jonge honden met zijn hele lichaam. Die drang om te ontdekken wat wel of niet succesvol is in het leven is een niet-te-stuiten drang op weg naar volwassenheid. Dat bíjten! Dat ópspringen! Dat voortdurende nálopen!  “Komt daar ooit een einde aan?”  vraag je je misschien soms vertwijfeld af. De waarheid is dat deze ontdek-periode ongeveer twee tot twee-en-een-half jaar duurt. Dat is de tijd die de natuur voor dat proces heeft gereserveerd. Maar als je nu denkt dat je het einde van die periode rustig kunt afwachten dan heb je het echt heel erg mis! Je hond probeert namelijk niet alleen alles uit wat maar in zijn koppie opkomt, maar hij leert er ook van. Als hij bij het uitproberen niet tegen grenzen opbotst is het gedrag blijkbaar succesvol. Dan blijft het gedrag bestaan voor de toekomst.

Met liefde en een groot hart alléén kun je je hondje niet opvoeden …

En daar komt jouw rol als opvoeder en verstandige ouder om de hoek kijken. Als ouder heb je de taak om ongewenst gedrag af te grenzen. Ook al weet je nog niet goed hoe, en vindt je dat moeilijk; je kunt niet zeggen “ik kan dat niet”. Ongewenst gedrag als opspringen, blaffen, bijten, seksueel oefengedrag en hyperdepiep druk gedrag gaat niet over door niets te doen! Het is zelf-belonend gedrag, en negeren maakt het (dus) alleen maar erger.
Bovengenoemde gedragingen noem ik grensoverschrijdend omdat dergelijk gedrag tussen mensen onderling niet acceptabel is, en dus tussen mens en hond ook niet. 

Grenzen stellen moet (… je leren)

Er zijn meerdere manieren om grenzen te stellen. Belangrijk principe daarbij is dat de hond van nature de strafactie begrijpt. Dat het in zijn taal gebeurd. Als hij de strafactie in zijn encyclopedie van hondengedrag terug kan vinden (die hij met zijn geboorte heeft meegekregen) dan werkt de straf snel en effectief. En daardoor wordt je hondje niet bang van de straf; hij herkent het als normaal hondengedrag. Er ontstaat rust. Straf je je hond als voorbeeld door hem onder zijn kont te schoppen, dan vindt hij dat gedrag niet terug in zijn honden-ecyclopedie. En dus weet hij ook niet hoe hij erop moet reageren om het een volgende keer te voorkomen. Gevolg is dat het gedrag blijft terug komen en de kans groot is dan je hond angstig voor je wordt.

Hoe je in bepaalde situaties effectief grenzen kunt stellen en je relatie met je hond niet verstoort raakt, leer je gelukkig in onze cursussen. En als je er niet goed uit komt helpen we je graag individueel. Zodat jij en je hond blij en gelukkig de toekomst in kunnen!

 

Godfried Dols
Gedragstherapeut
Energetisch therapeut