Zindelijkheid…
Verslag over Chappy

Hierbij een verslag over Chappy sinds ik bij Godfried Dols op spreekuur ben geweest.

Ik ben door mijn dierenarts doorgestuurd naar Godfried Dols omdat mijn puppy niet zindelijk werd. Ik was echt ten einde raad toen ik een afspraak voor een in take maakte! De hele dag moest ik in huis plas en ontlasting opruimen. En zodra ik met hem buiten was geweest deed hij het gewoon weer binnen! Ook plaste en poepte hij elke nacht (en vaak ook overdag) in zijn bench en ging er gewoon in liggen! Het was gewoon geen doen. Elke keer alles weer schoonmaken en Chappy wassen. Wat ik ook probeerde, het ging steeds fout. En ik had toch al meerdere honden groot getrokken.

Ik had Chappy bij een “fokker” in Someren gekocht. Pas later kwam ik er door Googelen achter dat hij een broodfokker was.
Godfried Dols had er een hard hoofd of het wel mogelijk was om mijn puppy zindelijk te krijgen, gezien de voorgeschiedenis van Chappy. En ik ook overigens. Hij legde uit dat een pup van een broodfokker vaak in zijn eigen ontlasting ligt op een ondergrond van stro of zaagsel. “Handig” voor de broodfokker, die hoeft dan immers maar af en toe het nest schoon te maken. Een van de typische kenmerk van een broodfokker, maar dat wist ik toen niet. “Doordat de pup voortdurend in zijn eigen ontlasting ligt raakt hij zijn natuurlijke afkeer doorvoor kwijt raakt”, zo vertelde Dols. Een puppy zindelijk maken is dan vaak een hele zware klus, en soms onmogelijk.

Godfried Dols heeft toen een zeer strikt behandelplan opgesteld om te proberen Chappy richting zindelijkheid te laten groeien. Ik vond het heel zwaar, maar ik beloofde mij er strikt aan te houden. Het behandelplan behelsde onder andere een uitlaatschema, voer- en drinkschema en ook verandering van voermerk. Er werd afgesproken Dat ik een week later op vrijdag weer contact zou opnemen om door te spreken hoe het gegaan was. In die tijd heeft Chappy slechts 1 x in huis geplast! Wel poepte en plaste hij nog in de bench. In de tweede week heeft hij ook niet meer in de bench gepoept, maar wel nog geplast. Godfried zegt dat het “gunstig” is dat hij dan zit te blaffen, want blijkbaar vindt Chappy het zelf opeens toch ook niet fijn. Misschien is zijn natuurlijke afkeer van ontlasting in zijn nest dan toch niet helemaal verdwenen.

Het probleem is nog niet helemaal opgelost, maar ik heb er alle vertrouwen in nu we deze stappen al gemaakt hebben. Ik ben heel eerlijk gezegd toch heel blij, ondanks het zware behandelplan, dat ik zijn advies te harte heb genomen. Het was voor mij heel zwaar was omdat ik alleen ben, maar tot nu toe heb ik het gered.

J.W.S
mei 2016