Voeding en tussendoortjes

Troep in de hond, pijn aan de kont

Liefde gaat door de maag! zegt een oud spreekwoord. Daarom gaan mensen graag uit eten, koken met plezier voor een ander of geven elkaar snoepjes. Fabrikanten van hondenvoeding spelen daar graag op in. We geven immers ook graag iets extra’s aan onze honden!

Vandaag kreeg ik een email van een bedrijf dat een grote verscheidenheid aan lekkere producten voor honden verkoopt. Of ik interesse heb om hun producten met korting onder de aandacht van onze cursisten te brengen, is de vraag. Een eerste reactie zou kunnen zijn dat ik ‘ja’ zou zeggen omdat daar een leuke business in zit. Iedereen geeft graag iets lekkers aan zijn hond, zeker tijdens de lessen op de hondenschool. En toch is het antwoord ‘nee!’ met een uitroepteken.

Een hondendarm heeft zich in de evolutie als specialist ontwikkeld. Dat betekent dat deze gemaakt is voor het verteren van één soort prooi: planteneters. Zoals bijvoorbeeld konijnen, everzwijnen, spitsmuizen, hazen, runderen of herten. Dat zijn allemaal verschillende diersoorten, maar wat betreft de ‘inhoud en samenstelling’ zijn ze gelijk.
Dat is het tegenovergestelde van hoe de mensendarm zich heeft ontwikkeld, nl. als een generalist. De mensendarm is gemaakt voor variatie; als het verteerbaar is dan zal de mensendarm het met plezier verteren.

Als honden variatie krijgen in de samenstelling van de voeding, dan ontstaan er altijd problemen. Winderigheid, dunne ontlasting, drang om ontlasting te eten of het eten van rondslingerende spullen, kiezelsteentjes, takjes tot het likken aan bakstenen toe. Het lekkers dat je je hond uit liefde geeft veroorzaakt diverse problemen en buikpijn. Gerookte hondenbotten leiden daarnaast heel vaak tot bezitsagressie bij de liefste honden. Dat geeft te denken.

Mijn antwoord op de vraag of ik hondensnoep of kauwproducten wil gaan verkopen is dus een volmondig NEE! Hondenschool Limburg verkoopt geen eetbare kauwproducten, snoepjes, vers vlees of ander voer voor honden.
Wij houden het bij goed en helder advies! Wel zo eerlijk.